Preskoči na glavni sadržaj

ORTODONCIJA I APARATIĆI ZA DJECU

Roditelji se često pitaju kada bih trebali s djetetom otći na prvi ortodontski pregled i kada je zapravo vrijeme da dijete nosi ortodontski aparatić za djecu.
Američko ortodontsko društvo (AAO) preporučuje prvi ortodontski pregled djeteta u dobi od 7 godina. Trajni zubi počinju nicati sa 6 godina i tada se već vide prvi znakovi ortodontskih problema pa se može procijeniti je li ortodontska terapija tj. ortodontski aparatić djetetu potreban tada ili kasnije.
Svakako je neke anomalije potrebno rješavati već u dječjoj dobi jer ih kasnije u protivnom fiksni aparatić za zube neće moći riješiti perfektno. Važno je napomenuti da djeca koja tako rano počinju s ortodontskom terapijom često trebaju i fiksne aparatiće u starijoj dobi, ali tada je terapija jednostavnija i kraća.
Dječja ortodoncija ukazuje da jedan od problema koji je potrebno rješavati u ranoj dječjoj dobi je „guranje jezika“ odnosno infantilno gutanje. Kod beba je normalno da je jezik pri gutanju u kontaktu s gornjom usnom. Nicanjem zubi djeca bi trebala prihvatiti zreli tip gutanja pri kojem je jezik oslonjen na nepce. Djeca koja to ne prihvate imaju izbačene zube i najčešće imaju problema i s izgovaranjem glasa „S“ i kod njih se taj problem treba riješiti ortodontskim aparatićem što prije.
Postoji mnogo ortodontskih aparatića za djecu kojima se ovaj problem može brzo i uspješno riješiti, a najvažnije je da se s terapijom počne dovoljno rano kad se ta štetna navika može ispraviti. I za druge dječje ortodontske anomalije postoje ortodontski aparatići i oni su uglavnom uvijek mobilni. Sa fiksnim ortodontskim aparatićima se ide tek kada dijete ima skoro ili sve već trajne zube.
U stomatološkoj ordinaciji Dental Estetic Studio cjelokupnu ortodonciju radi profesorica ortodoncije Senka Meštrović koja je jedan od najeminentnijih i najeduciranijih stručnjaka tog područja u Hrvatskoj i ima ogromno iskustvo kako u radu sa dječjom ortodoncijom tako i u ortodonciji odraslih tj. ortodonciji u svakoj životnoj dobi. 

Popularni postovi s ovog bloga

Ljuskice za zube - ordinacija Dental Estetic Studio

Ljuskice su porculanske ljuske koje se izrađuju nakon minimalnog brušenja samo prednje stijenke zuba i cementiraju specijalnim cementima na zub. Izrađuju se u zubnom laboratoriju press tehnikom ili kompjuteriziranom CAD/CAM tehnologijom. Stavljaju se kada je na prednjim zubima potrebno promijeniti:
oblik zubaboju zubapoložaj zubalaganu ortodontsku anomaliju Uvjet je da zubi nisu prejako uništeni od karijesa, tj. da nemaju velike ispune. Rezultat stavljanja ljuskica je izuzetno velika estetska promjena osmjeha pacijenta sa minimalnim brušenjem prirodnog zuba i velikom trajnosti takvog rada. Često ih kombiniramo sa prethodnim izbjeljivanjem tako da je krajnji cjelokupan efekt novog osmjeha bijeliji i svježiji, jer se tako posvijetle i okolni zubi. Isto tako, kod makeovera ih kombiniramo po potrebi sa cirkonskim mostovima ili e-max navlakama što je krajnji rezultat skladna, estetski prirodna i lijepa cjelina osmijeha. Izrada ljuskica traje 5-7…

ALL ON FOUR/ALL ON SIX MOST - ZAMJENA ZA TOTALNU PROTEZU - ISKUSTVA PACIJENATA

Totalna proteza, koja je potpuno mobilna i manje stabilna u ustima od fiksnih radova, osobito kada se radi o donjoj čeljusti, nije jedino rješenje za pacijente koji uopće nemaju svoje zube. Totalna proteza se može zamijeniti fiksnim mostovima na vijke, tzv. All on 4 / All on 6 sustavi, koji su za razliku od totalne proteze fiksne konstrukcije i zbog toga drastično stabilniji u ustima pacijenta te se na njih pacijent puno lakše privikne. Zato iz niza razloga pacijentima All on 4 most drastično mijenja kvalitetu života pacijenta koji je nosio protezu ili bi trebao dobiti protezu. All on 4/ All on six fiksni most na vijke na 4 ili 6 implantata Kod All on 4 sustava potrebno je prvo ugraditi 4 implantata, dok se kod All on 6 sustava ugrađuje 6 implantata. Nakon toga se, isti dan, uzimaju otisci i pacijent unutar 24 sata dobiva privremeni most na vijke, što je jedna od glavnih prednosti ovih sustava. Nakon otprilike 4 mjeseca ( koliko je potrebno da se završi cijeljenje tkiva o…

Novi osmijeh - Vinko Capar