Preskoči na glavni sadržaj

Zubne ljuskiceZUBNE LJUSKICE

Zahvat započinje utvrđivanjem boje zuba na temelju koje se određuje i boja ispuna. U donjim se slojevima nanosi nešto žući kompozit, u gornjim slojevima svjetliji, a na vrhu čak i transparentne nijanse.Na samom kraju zubar pigmentima i kistovima iscrtava fisure, tamnije njanse koje se nalaze u udubinama svakog prirodnog zuba. Krajnji je rezultat zub na kojem se ne može primjetiti granica između ispune i zdravog dijela zuba. Cijena ovako napravljene plombe iznosi između 180 i 350 kn.
Američki glumci koji žele imati savršene zube već odavno na prednje plohe svojih zuba stavljaju zubne ljuskice tzv. veneerse. Takvi se zahvati mogu danas dobiti i u Hrvatskoj, a preporučuju se kada se zubi toliko potamnjeli da se ne mogu izbjeliti, kada im je prednja stjenka uništena od karijesa ili kada se želi izravnati zubni niz. Vanjska se površina zuba minimalno izbrusi, na nju se nanese cementi za ljepljenje, a zatim se stavlja porculanska ljuskica izrađena u laboratoriju i do savršenstva prilagođena boji i obliku okolnih zuba. Postavljane ljuskice stoji od 1500 do 2000 kuna. Kada je veći dio zuba gotovo sasvim stradao, rade se mostovi. Zamjenski se zubi izrađuju od porculana identične boje kao i ostali , a nakon svih proba koje uključuju kontrolu zagriza, funkcije, oblika i zatvaranja čeljusti, pacijent još jednom odlazi na finalnu estetsku obradu u laboratorij. Tamo se zubi dorađuju oslikavanjem te dodavanjem glazure tako da je na kraju zub zaista nalik prirodnom.  Velike svjetske zvijezde uglavnom stavljaju navlake ili mostove od bezmetalnog porculana koji su znatno transparentniji, baš poput prirodnih zubi. Te se navlake izrađuju od porculana bez tanke metalne jezgre koja u klasičnom porculanskom zubu sprječava prodor svjetla.


Popularni postovi s ovog bloga

Ljuskice za zube - ordinacija Dental Estetic Studio

Ljuskice su porculanske ljuske koje se izrađuju nakon minimalnog brušenja samo prednje stijenke zuba i cementiraju specijalnim cementima na zub. Izrađuju se u zubnom laboratoriju press tehnikom ili kompjuteriziranom CAD/CAM tehnologijom. Stavljaju se kada je na prednjim zubima potrebno promijeniti:
oblik zubaboju zubapoložaj zubalaganu ortodontsku anomaliju Uvjet je da zubi nisu prejako uništeni od karijesa, tj. da nemaju velike ispune. Rezultat stavljanja ljuskica je izuzetno velika estetska promjena osmjeha pacijenta sa minimalnim brušenjem prirodnog zuba i velikom trajnosti takvog rada. Često ih kombiniramo sa prethodnim izbjeljivanjem tako da je krajnji cjelokupan efekt novog osmjeha bijeliji i svježiji, jer se tako posvijetle i okolni zubi. Isto tako, kod makeovera ih kombiniramo po potrebi sa cirkonskim mostovima ili e-max navlakama što je krajnji rezultat skladna, estetski prirodna i lijepa cjelina osmijeha. Izrada ljuskica traje 5-7…

Novi osmijeh - Vinko Capar

ALL ON FOUR/ALL ON SIX MOST - ZAMJENA ZA TOTALNU PROTEZU - ISKUSTVA PACIJENATA

Totalna proteza, koja je potpuno mobilna i manje stabilna u ustima od fiksnih radova, osobito kada se radi o donjoj čeljusti, nije jedino rješenje za pacijente koji uopće nemaju svoje zube. Totalna proteza se može zamijeniti fiksnim mostovima na vijke, tzv. All on 4 / All on 6 sustavi, koji su za razliku od totalne proteze fiksne konstrukcije i zbog toga drastično stabilniji u ustima pacijenta te se na njih pacijent puno lakše privikne. Zato iz niza razloga pacijentima All on 4 most drastično mijenja kvalitetu života pacijenta koji je nosio protezu ili bi trebao dobiti protezu. All on 4/ All on six fiksni most na vijke na 4 ili 6 implantata Kod All on 4 sustava potrebno je prvo ugraditi 4 implantata, dok se kod All on 6 sustava ugrađuje 6 implantata. Nakon toga se, isti dan, uzimaju otisci i pacijent unutar 24 sata dobiva privremeni most na vijke, što je jedna od glavnih prednosti ovih sustava. Nakon otprilike 4 mjeseca ( koliko je potrebno da se završi cijeljenje tkiva o…